Auto wegdoen of niet? Dit zijn de alternatieven

 

Komt je eigen auto niet meer door de apk? Staat hij vaker stil dan dat je ‘m gebruikt, terwijl de maandelijkse kosten gewoon doorlopen? Verwacht je dat je autogebruik nog verder afneemt, nu je meer thuiswerkt? Naast dat een eigen auto je geld kost, moet je er ook van alles voor regelen. Dat kan slimmer! Welke alternatieven voor autobezit zijn er – en wat zou een goede optie kunnen zijn voor jou?

 

Het is zo gewoon: een eigen auto voor de deur. Maar is het ook nodig? Steeds meer mensen kiezen er bewust om hun auto weg te doen. Soms vanwege het milieuaspect, maar vaak ook uit financiële overwegingen. Een eigen auto bezitten is duur. Niet alleen in de aanschaf, vooral door de doorlopende vaste en variabele kosten: parkeervergunning, benzine, onderhoud, apk, verzekeringen. Hoeveel je kan besparen zonder auto? Dat ligt uiteraard aan het gebruik, maar het komt snel uit op zo'n € 359,- per maand.

 

Autobezit levert je ook veel gedoe op, om over het vinden van een parkeerplek nog maar te zwijgen! Het is in veel gevallen het overwegen waard om je eigen auto weg te doen. Welke mogelijkheden blijven er dan over om op je bestemming te komen? We zetten ze voor je op een rij:

Greenwheels Bike Auto huren Fiets Alternatieven auto kopen

1 – De fiets

Een beetje flauw misschien. Maar waarom niet de fiets als vervanging voor je auto? Zeker als je alleen korte ritjes maakt binnen je stad of dorp. Kinderen en boodschappen kunnen mee in een bakfiets (ook te huur!). Wil je grotere afstanden afleggen, kun je denken aan een e-bike. Er zijn genoeg blogs online van gezinnen die leven zonder auto en wiens voorkeursvervoersmiddel de fiets is.

2 - Elektrische deelscooter

 

Vooral in de grote steden hebben e-scooters hun plek definitief ingenomen. Het elektrische vervoersmiddel wordt in Nederland aangeboden door Check, Felyx en GO Sharing en is een betaalbaar alternatief voor korte autoritjes. Nadeel is dat de scooters alleen in de grotere steden staan en ze niet altijd in jouw buurt te vinden zijn. En een eventueel nat pak moet je voor lief nemen.

Greenwheels bestuurder man zakelijk rijden deelauto

3 - Carpoolen en ridesharing

Met iemand meerijden is de gemakkelijkste manier om van A naar B te komen als je zelf geen auto hebt. Met één groot nadeel: je moet iemand vinden die precies datzelfde ritje maakt! Da’s prima als het gaat om een collega die in de buurt woont (en die dezelfde werktijden heeft), maar in de praktijk werkt het lang niet altijd. Waar je carpoolt met iemand die je kent, is ridesharing de variant waarbij je afspreekt met een onbekend persoon, bijvoorbeeld via aanbieders als Toogethr, BlaBlaCar en TwoGo.

 

4 - Openbaar vervoer

 

Oké, tweede inkoppertje. Bus, tram, trein, metro, OV-fiets: het zijn allemaal opties die je kunt inzetten om je route af te leggen. Handig voor de momenten waarop je geen haast hebt en voor als je een boek wilt lezen 😉 Door je auto gedag te zeggen en over te stappen op het OV win je absoluut milieukarmapunten. Minpunten: er wordt niet altijd op tijd gereden, niet elke bestemming is even goed bereikbaar en op sommige plekken kom je alleen na een lange reis.

Taxi image nacht alternatief auto

5 - Taxi

Bijna te laat voor een werkafspraak? Zelf een glaasje gedronken en is het al te laat voor het OV? Een Uber of taxi bestellen kan dan de beste optie zijn. Je kunt steeds vaker kiezen voor elektrische taxi’s, bij Uber zijn deze aangemerkt met de naam “green”. Taxiritjes zijn alleen behoorlijk duur. Ze halen je wel op voor de deur en zetten je af waar je moet zijn. Ook de traditionele taxibedrijven hebben een app waarmee je ze kunt boeken.

6 - Auto lenen of huren

 

Als je maar af en toe een auto nodig hebt, kan je deze lenen van je ouders, een vriendin of een buurman. Let daarbij wel op zaken als verzekeringen (wat als je schade rijdt of een ongeluk veroorzaakt?) en eventuele kosten voor onderhoud (deel je die ook?). Een auto huren bij een lokaal autoverhuurbedrijf is ook een optie. Dan moet je wel eerst bij de autoverhuurlocatie zien te komen. Sommige bedrijven bieden tegen betaling een drop-off service: zij brengen de auto dan bij jou. Al scoor je daar dan weer geen duurzaamheidspunten mee, want dat zijn natuurlijk allemaal extra kilometers. Een tweede nadeel is dat je auto’s voor minimaal een dagdeel moet huren (niet per minuut).

Verhuizen opruimen Volkswagen Passat huren Man Verhuizing deelauto

7 - Auto delen

Tsja, deze kon hier niet uitblijven, maar we houden we het bij de feiten. Zo rijd je in een deelauto altijd verzekerd rond. Een deelauto kun je vrijwel altijd huren: van een kwartier voor vertrek tot langer van tevoren. Bij Greenwheels hebben we zowel zuinige benzineauto’s als elektrische auto’s. We bieden verschillende typen aan (compacte stadsauto, Caddy bestelbus, stationwagen), zodat je altijd precies dé auto kunt reserveren die je nodig hebt. Je hoeft je geen zorgen te maken over apk’s, onderhoud, verzekeringen of wegenbelasting. En de parkeerplaats hebben we ook al voor je gevonden.

 

Daarnaast werkt autodelen positief voor het milieu: per gebruiker ontstaat er een flinke CO2-reductie. Reserveren gaat heel gemakkelijk via de app of de website en er zijn zo’n 2.900 Greenwheels deelauto’s in Nederland te vinden, waaronder bij heel veel NS-stations. En wil je een weekendje weg? Met de "langer weg"- tarieven is ook dat een betaalbare optie.

Vergelijk kosten eigen auto met Greenwheels

 

Overweeg je ook over te stappen op deelauto's? Bereken hoeveel jij kan besparen!

De gouden combinatie

 

Welke van bovenstaande mogelijkheden voor jou het beste werkt, dat weet alleen jijzelf. Grote kans dat het niet één optie is, maar dat je een combinatie maakt. Met de fiets naar het station voor de trein en vervolgens aan de andere kant van het land met een Greenwheels verder, bijvoorbeeld. Zet voor jezelf eens op een rij hoe vaak en waarvoor je je auto gebruikt en bedenk welke alternatieven het meest geschikt zijn. Zo ontdek je of het zinvol is voor jou om je eigen auto vaarwel te zeggen.

 

Ps. Bovenstaande hebben we geschreven met het oog op één eigen auto. Heb je een tweede auto? Dan zijn er maar weinig situaties waarin de kosten het opwegen tegen de voordelen. Een deelauto gebruiken is vooral voordeliger als je minder dan 15.000 km/jaar rijdt. De meeste tweede auto’s komen daar lang niet aan. Meer weten over deelmobiliteit.

Ook bij jou in de buurt

Wil je ook eens een deelauto proberen om te zien of het wat voor jou is om je (tweede) auto weg te doen? Zoek hieronder de dichtstbijzijnde auto: