15x de leukste openluchtmusea per provincie
In een openluchtmuseum kan men vroegere tijden beleven via architectuur, ambachten, gerechten, maar ook ‘vergeten’ planten en dieren die nu niet veel meer voorkomen. En, zoals de naam doet vermoeden, is dat voornamelijk in de buitenlucht. Het is daarom het ideale uitje voor jong en oud in het vroege zomerseizoen: als het nog niet te warm is en wel fijn zonnig.
De meeste openluchtmusea in Nederland zijn eind mei weer opengegaan na de winterstop.
Welke openluchtmusea zijn er in Nederland?
Alle locaties in de lijst met openluchtmusea zijn gesorteerd op provincie. Veel van deze musea hebben ook binnenlocaties, die ook in het najaar en de winter te bezoeken zijn. Let op: vrijwel alle musea zijn minder goed of niet bereikbaar met het openbaar vervoer.
Drenthe
Veenpark, Emmen
In openluchtmuseum het Veenpark nabij Emmen ontdek je het verhaal achter de Drentse veengebieden van zo’n 100 jaar geleden. Er is een kruidenier, een bakker en natuurlijk een turfsteker. Het Veenpark bestaat uit twee museumdorpen én een groot hoogveengebied. Leuk voor jong en oud.
Ellert & Brammert, Schoonoord
De reuzen Ellert en Brammert zijn de hoofdfiguren uit een eeuwenoude sage. In Schoonoord (Drenthe) hebben ze hun eigen openluchtmuseum. Je vindt er typisch Drentse bouwwerken zoals plaggenhutten, een oud schooltje en zelfs een gevangenis, al zullen de speeltuin en de kinderboerderij aantrekkelijker zijn voor de kleinsten onder ons.
Oerdorp Orvelte
In museumdorp, ook wel “oerdorp” Orvelte, duik je diep in de Drentse geschiedenis. Het hele dorp is één groot museum met oude keienstraatjes, historische boerderijen en winkeltjes die niet zouden misstaan in 1920 of de jaren dertig. Een ritje met de paardentram maakt de dag af. Combineer cultuur met natuur door het Houten Pad van Theodoor te volgen: een wandeltocht door het bos over houten vlonders en bruggen.
Flevoland
Museum Schokland, Noordoostpolder
Dit museum werd als eerste in Nederland tot UNESCO Werelderfgoed benoemd. En niet zonder reden! Van het voormalige eiland Schokland kunnen we leren over Nederland van de prehistorie tot aan het jaar 1859, toen de eilandbewoners geëvacueerd moesten worden, en vervolgens weer vanaf 1942; het moment waarop het op-de-zee herwonnen land opnieuw bebouwd en gecultiveerd werd. Op het buitenterrein vind je restanten van die vroegere bewoning en de houten zeewering.
Gelderland
Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem
Het meest bekende en populairste openluchtmuseum van Nederland vind je in Arnhem: het Nederlands Openluchtmuseum. Je hoort er bijzondere verhalen en ziet de unieke, historische gebouwen. Beide nemen ze je terug in de tijd. In het voorjaar en de zomer van 2023 is er een tentoonstelling over de in Suriname geboren Anton de Kom (1898 – 1945): dichter, mensenrechtenactivist en verzetsstrijder.
GeoFort Herwijnen, Betuwe
Dit is een openluchtmuseum van een andere orde. Hier geen letterlijke reis in de tijd, met mensen in kostuums en oude gebouwen. Hier maak je een duik in de aardlagen, om zo de geschiedenis van Nederland te ontdekken. Klaar voor een reis naar het midden van de aarde? Verdwaal je graag in een doolhof? Dit museum is vooral geschikt voor kinderen vanaf 7+ en bestaat uit twee delen: het GeoFort en een toffe natuurspeeltuin van Staatsbosbeheer.
Erve Kots, Lievelde
“Er was eens… een man die H.J. Kots heette en die een boerderij bezat.” Zo zou het verhaal van Erve Kots kunnen beginnen. Na het overlijden van meneer Kots werd de boerderij tot museum gemaakt. Wat deze plek zo uniek maakt? Er zijn archeologische vondsten gedaan die aantonen dat er op de betreffende plek al een agrarische gemeenschap was in 600 na Christus. Een boerenbeschaving van al zo’n 1500 jaar met alle veranderingen tot aan de industrialisatie aan toe: het is allemaal te zien in en rondom de boerderij en het ‘Los Hoes’.
Groningen
Vesting Bourtange, Westerwolde
Wel eens in 1792 geweest? Nee? Dat kan geregeld worden! In de buurt van de Duitse grens ligt Vesting Bourtange, een historische vestingstad met verdedigingswerken die nooit (!) ingenomen werd. Het hele stadje is een openluchtmuseum waar heden en verleden door elkaar lopen. Je kunt blijven slapen in de soldatenbarakken van de Tachtigjarige oorlog en elke zondagmiddag wordt het oude kanon afgeschoten. Een topper voor liefhebbers van veldslagen en soldaatje spelen.
Het Hoogeland, Kop van Groningen
Helemaal in het puntje van Groningen vinden we Openluchtmuseum Het Hoogeland met zijn huizen, werkplaatsen en schuren, die het Groningse plattelandsleven uit de negentiende eeuw tonen. Van herenboeren met flinke boerderijen op wierden (woonheuvels) tot dagloners en ‘lutje-meiden’ in armetierige huisjes: de wereld was flink verdeeld in die tijd. Hier ontdek je het leven in het ‘wierdendorp’ van jong en oud, notabele en middenstander, kroegbaas en landbouwer.
Limburg
Eynderhoof, Eind
Openluchtmuseum Eynderhoof in Eind (gemeente Nederweert, Limburg) noemt zichzelf een echt doe-museum. Onder de ijzeren poort door stap je zo in een dorp uit de Peel (de Limburgse regio) van rond 1900. Het museum richt zich op oude ambachten, het dagelijks leven vroeger en biedt volop lekkers uit de streek. Let op: het museum is vaak beperkt geopend.
Noord-Brabant
PreHistorisch Dorp, Eindhoven
In een prachtig groen park in Eindhoven stap je zo de geschiedenis in. Van de prehistorie tot de late middeleeuwen: dankzij de spannende verhalen van de bewoners en de vaardigheden die zij bezaten is dit zowel een leuk als leerzaam uitje. Speerwerpen? Vuur maken? Het park nodigt uit zelf te proberen, te ruiken en te proeven “om het verleden te leren kennen zoals het ooit écht is geweest”. Leuk voor 6+.
Boerenbondsmuseum, Gemert
Dit is een uitje voor met opa en oma, zeker als zij uit de regio Brabant komen. In het Boerenbondsmuseum stap je namelijk een Brabants dorp aan het begin van de vorige eeuw binnen. Je ziet boerderijen, dieren, ambachtshuisjes, een schooltje en dat allemaal rondom het letterlijke en figuurlijke hart van een Brabants dorp: het dorpsplein. Vergeet niet om verse boter, kaas of brood mee te nemen naar huis.
Noord-Holland
Zuiderzeemuseum, Enkhuizen
In de jaren ’30 van de vorige eeuw sloot de Afsluitdijk de Zuiderzee af van de Waddenzee en ontstond het IJsselmeer. In het Zuiderzeemuseum kun je terug naar de tijd vóór de dijk. In het buitenmuseum vind je meer dan 140 historische gebouwen. Daarmee is dit bijna een volledige historische stad. Beleef het leven van toen en de eeuwige haat/liefdeverhouding met water in Enkhuizen.
Overijssel
Ootmarsum
Ook in Twente kun je tijdreizen. Openluchtmuseum Ootmarsum toont het leven van vroeger in die regio van zo’n honderd jaar geleden. Je vindt er authentieke gebouwen met een verhaal. Zo is er het kleine klompenhuisje waar een alleenstaande vrouw mag slapen. Er is ook een audiotour of ‘luusterkeske’ op z’n Twents.
Zuid-Holland
Archeon, Alphen a/d Rijn
Fan van Romeinen of ridders? Vikingen of jonkvrouwen? Het Archeon is een geweldige plek voor kinderen van vijf tot twaalf jaar, waarbij je letterlijk door de geschiedenis wandelt. Je begint in de prehistorie, loopt vervolgens een Romeinse stad in, komt uit in een Vikingdorp en eindigt in een Middeleeuwse Nederlandse stad. Je kunt ook vier of vijf dagen verblijven in een lodgetent mét toegang tot het Romeinse zwembad.
Hoe kom je er?
Alle bovenstaande locaties zijn niet of lastig met het openbaar vervoer te bereiken. Een handig alternatief als je zelf geen auto is het huren van een Greenwheels? Je kunt kiezen uit onze up! of een elektrische auto, waar je met z’n vieren prima in kan. Ga je met meerdere kids op pad of gaan er veel spullen mee? Denk dan eens aan onze stationwagen: die heeft zitplaatsen genoeg en een flinke kofferbak voor alle picknickkleden, manden, lekkernijen en rugzakken. En wist je dat alle Greenwheels-auto’s zijn voorzien van ISOFIX voor een kinderstoeltje?
Veel plezier!
Welk openluchtmuseum wordt het?
We kunnen er weer op uit! Plan een dagje weg met je kinderen, neefje/nichtje en opa/oma! Zoek je dichtstbijzijnde Greenwheels-auto hier: